úterý 6. ledna 2015

Karbanátky s červenou čočkou (od 8 měsíců)

Měla jsem hroznou chuť na karboše. Tak jsem udělala takovou "nevyčítací" verzi s červenou čočkou, k tomu šťouchaný brambor a polníčkový salát..


Na 2 porce (asi šest středně velkých placiček) potřebujeme:

  • půl kávového šálku červené čočky
  • půl kávového šálku hovězího mletého masa
  • lžička kremžské hořčice (tato mi zbyla, jinak bych asi použila klasickou plnotučnou a nebo možná taky žádnou :)
  • 1 vejce
  • půlka jarní cibulky
  • cca 3 lžíce hrašky (nahraďte případně strouhankou)
  • sůl, pepř, čerstvě mletý granulovaný česnek


Červenou čočku nejdříve uvaříme (trvá to asi 5 minut), poté zcedíme a necháme chvíli vychladnout. Smícháme s mletým masem, vejcem, hořčicí, hraškou, kořením a nasekanou jarní cibulkou a řádně propracujeme rukou. Tvoříme placičky, které dáme na plech vystlaný silikonovou podložkou (stejně dobře poslouží i pečící papír) a pečeme na 180°C přibližně 15 - 20 minut. 

Dle libosti můžete samozřejmě přidávat i jiné suroviny - zbylou zeleninu nebo uzeninu, či použít i jiný druh čočky, případně i vynechat maso.

Dětská specifika: 

  •  červená čočka je loupaná a neměla by nadýmat, proto je vhodná pro děti už od 8 měsíců
  • dětem do roka by teoreticky mohla činit potíž jarní cibulka - pokud ji nemáte vyzkoušenou, prostě ji vynechejte
  • dětem do roka vynecháme bílek a koření


Žádné komentáře:

Okomentovat