středa 24. srpna 2016

Tartaletky z křehkého těsta (od 1 roku)

Léto, barvy, ovoce.. pak už zbývá jen doplnit dobroty a je to prostě to nejkrásnější období. Na rozloučenou s prázdninami jsem to vše zabalila do těchto křehkých košíčků a servíruju s kávičkou na terase jen pro vás ;-)


Těsto na cca 20 malých košíčků (dle velikosti): 
  • 150g másla
  • 100g cukru moučka
  • 1 lžíce vanilkového cukru (nebo 1 balíček)
  • 2 žloutky
  • 300g hladké mouky (použila jsem Babiččinu volbu na křehké pečivo)
Rozpuštěné máslo utřete s oběma cukry a žloutky. Poté postupně zapracujte mouku, dokud nebudete mít těsto, které dobře drží pohromadě. Nechejte alespoň půl hodiny odpočinout v lednici. 

Poté plňte těstem vymazané košíčky na tartaletky. O vyvalování těsta a vykrajování se asi ani moc nepokoušejte a volte rovnou metodu "natlapkání" do formy, neboť těsto je opravdu křehké a zbytečně byste se trápili něčím, co není nutné. Navíc tlapkání velmi baví děti - vyzkoušeno na tom mém, čemuž také kvalita košíčků odpovídá, ale jejich nedokonalost je tím vlastně úplně dokonalá :-) 

Před pečením propíchněte dno na několika místech vidličkou a pečte v troubě předehřáté na 180°C přibližně 15 minut (alespoň tak to bylo v mé horkovzdušné). Zkrátka dozlatova, znáte to :) 

K těmto košíčkům vám nabízím dvě varianty krémů. Ta první je vlastně strašně easy a ještě ke všemu i celkem zdravá. Můžete je totiž naplnit šmakouním krémem s libovolnou příchutí. Já jsem použila čokooříškový (který chutná jako pomazánka z mých mladých školkových let:) a pomerančový, který voní po kůře. Na celou dávku těsta ho budete potřebovat asi 3 - 4 vaničky. 

Samozřejmě můžete dozdobit libovolným ovocem a pokud chcete mít jistotu, že vám shora neprojde rychlou zkázou, zalijte je zlehka čirým dortovým želé. 



Druhý krém je tvarohový a budete na něj potřebovat:
  • 1 vaničku (250g) tvarohu (chcete-li větší pevnost, můžete použít i tvaroh v alobalu - ne tvrdý)
  • 1 lžíce vanilkového cukru (nebo 1 balíček)
  • 4 žloutky
  • 120g cukru moučka


Pro přípravu krému si vytvořte parní lázeň. Ta se dělá tak, že se nad hrnec s vroucí vodou umístí ještě jeden (nebo miska, která teplotu varu snese) - tak, abyste krém nedělali přímo na ohni, ale vlastně jen v páře. Stejnou funkci případně zastane i mlékovar, pokud ho vlastníte. Do misky nad parou dejte žloutky, oba cukry a vyšlehejte do pěny. Pracujte rychle, aby se vám směs teplem neuvařila a žloutky se nesrazily. Vmíchejte tvaroh a dobře prošlehejte, můžete si pomoci i ručním elektrickým šlehačem. 

Počítejte s tím, že doba tuhnutí tohoto krému je delší, neboť jste jej právě zahřáli na vysokou teplotu. Udělejte si ho tedy s dostatečným předstihem a nebo po naplnění do košíčků nechte zatuhnout v lednici několik hodin, ideálně přes noc. Při plnění košíčků také myslete na to, že čím víc ovoce do nich dáte, tím více se zvedne hladina krému (aby vám nepřetekly jako mně :))). Pokud chcete, opět můžete použít fígl s želé na povrchu. 

Těstu chvilku trvá, než zkřehne a než se do něj krém nasaje, obě verze tedy lépe chutnají až odleželé druhý den :-) 

Při pečení jsem se odrazila od tohoto receptu.

Dětská specifika

  • na složení těsta není teoreticky nic nevhodného ani pro dítě mladší jednoho roku, nicméně si nemyslím, že by do této doby bylo potřeba dítěti nějak přilepšovat takto sladkými dezerty, proto řadím do kategorie od 1 roku
  • taktéž tvaroh v krému není vhodný pro děti do 1 roku kvůli vysokému obsahu bílkovin

    Žádné komentáře:

    Okomentovat