čtvrtek 7. července 2016

Kynuté-nekynuté (nejen) svatební koláčky (od 1 roku)


Mám moc fajn sousedku, která se mnou mimo jiné sdílí i mou vášeň pro sladké a jídlo obecně, a která se zítra tak nějak vdává. A protože tyhle koláčky jsme společně u sklenky vína pekly už hodněkrát, no zkrátka je bezmezně milujeme, bylo jasné, že na její svatbu mě pečení čeká zase. Tentokrát sama a bez sklenky vína, ale na chuti jim to neubralo - stále jsou prostě boží! Tak boží, že už jsem je sem musela dát, abych je příště nemusela zase hledat, a aby se tenhle úžasný recept, za který vděčím Naděnce (děkuji! :-*), dostal pořádně do světa. Koláčkům, svatbám a kynutí zdar! :-)))


Na cca 40 - 50 koláčků: 

  • 500 g hladké výběrové mouky
  • lžička soli
  • 2 žloutky
  • 1 vanilkový pudink
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 200 ml oleje
  • 250 ml mléka
  • 42 g (kostka) droždí


Do hrnečku rozdrobíme droždí, přidáme lžíci (z těch tří celkových) cukru a lžíci mléka. Umícháme kašičku a na teplém místě necháme vzejít kvásek (cca 15 minut). Do mísy prosijeme mouku, přidáme zbývající ingredience vč. kvásku (pozn. pudink nevařte, nasypte jen prášek ;-)) a vymícháme pružné nelepivé těsto. Já si celý tento proces často zjednodušuji tím, že si všechny ingredience nechám vymíchat v pekárně, bez nutnosti dělat kvásek.

Nelekejte se :-)) Toto hrnečku, vař! je ze čtyř dávek těsta najednou :)

Lžící odebíráme kousky, které roztáhneme prsty a plníme náplní. Já si těsto opatrně rozválím a sklenicí vykrajuji kolečka, abych měla všechny koláčky stejně velké. Pokud chcete plnit tvarohem, na jednu dávku těsta akorát stačí 1 tvaroh v alobalu (čili takový ten pevnější, ne vaničkový, ale také ne tvaroh na strouhání), do kterého vmícháte 1 vejce, citronovou kůru, moučkový cukr dle libosti (vylepšit můžete i vanilkovým), případně i rozinky, které můžete pro úplnou dokonalost naložit v rumu.

Bezmála 200 kousků připraveno k zabalení :-)

Pevně uzavřeme, zakulatíme a klademe na plech vystlaný papírem na pečení. Děláme rozestupy, aby se nám koláče neslepily. Lze dělat i tak, že těsto rozválíme a rádýlkem krájíme na čtverečky, které pak plníme. 

Do důlku umístíme povidla, kraje potřeme bílkem, který si rozšleháme s trochou studené vody. Na povidla umístíme drobenku a dáme péci do trouby rozehřáté na 180 °C Pečeme cca 12 minut.
Asistentka na balícím páse a ochutnávací konzultantka :-))

S těstem se moc dobře pracuje a výhodou je, že nemusíme čekat, než nám vykyne. Doporučuji si nejdříve udělat náplň a drobenku, a pak teprve těsto. Plníme čímkoliv, já dělám náplň tvarohovou.

Z tohoto množství je 40 - 50 koláčků, záleží, jak velké je děláme.

Dětská specifika:
  • tvaroh je vhodný pro děti od 1 roku, obecně asi nejde o žádný "výživový hit", který by měly poznávat děti před prvním rokem :-))

Žádné komentáře:

Okomentovat