čtvrtek 23. června 2016

Nepečený jahodový dort (od 1 roku)

Je sezóna jahod, což znamená, že kromě jahodových knedlíků, obligátní bublaniny, tradičního koktejlu a zásoby marmelád máte také plný mrazák jahodových zmrzlin, snědli jste jich jen tak celá kila a ty potvůrky stále rostou. A voní. A lákají. Kdo by je nemiloval! Věřím, že i tento dezert, lehký jako letní vánek, vám bude chutnat i přesto, že máte pocit, že se z těch jahod za chvíli zblázníte ;-))


  • 1 velký kelímek (500g) bílého jogurtu
  • 1 vanička (250g) tvarohu
  • 50g krupicového cukru (nebo samozřejmě i jinak dle chuti)
  • 1 vanilkový cukr 
  • 200g cukrářských piškotů
  • 1 balení cukrárenského želé (použila jsem toto červené) 
  • 200g jahod na krém a další čerstvé na ozdobu dle potřeby


Ač nepečený, časově tento dezert zabere o něco více než pečení, než bude hotový, jeden den si totiž počkáte. Co se pracnosti týče, je ale opravdu jednoduchý, takže se nebojte mu ten čas dopřát ;) 

Bílý jogurt, tvaroh a cukry smíchejte. Jahody nahrubo rozmixujte a celé, i se šťávou, je vmíchejte do tvarohovo-jogurtové směsi. Připravte si vyšší nádobu a látkovou plenu, starý kapesník či kuchyňskou utěrku. Tu k hrnci přichytněte gumičkou nebo ji vypodložte ještě nějakým sítem (můžete plenu zachytit i dobře držící poklicí, jako to dělám já). Nalijte krém na plenu, dobře utáhněte (dejte pozor, aby se vám neprověšovala a zvolte vyšší nádobu, tekutiny totiž odkape docela dost) a dejte odpočívat na alespoň 12 hodin do lednice. Pokud vám tento postup něco připomíná - ano, je to vlastně něco jako domácí lučina nasladko ;-) Pozor, odkapanou jahodovou syrovátku rozhodně nevylévejte - můžete pak do ní uvařit želé nebo ji jen tak vypít, je sama o sobě výborná a syrovátka je zdravá.



Zhruba polovinu cukrářských piškotů rozpulte a vyložte je po obvodu dortové formy. Pokud budete chtít, můžete si dno lehce potřít vodou nebo odkapanou ovocnou šťávou, piškoty ji nasají a budou vám tak lépe držet, ale nepřehánějte to, abyste si je úplně nerozmočili. Dno taktéž vyložte zbývajícími piškoty. Navrstvěte odkapaný krém a dejte opět chladit do lednice. 


Připravte si želé dle návodu - já jsem to své rozmíchala v půl litru odkapané syrovátky (vyšlo mi jí zhruba 400ml a 100ml jsem doplnila vodou) a minutku svařila. Pak je potřeba chvíli počkat, než želé vychladne. Kdybyste jej na krém totiž nalévali horké, rozteklo by se všude a rozmočilo krém i piškot. Vytrvejte tedy minimálně až do chvíle, kdy bude mít želé pokojovou teplotu a využijte tento čas k očištění a nakrájení jahod, které navrstvíte na krém. Závěrem tedy ještě ono vychladlé želé, ještě chvilka tuhnutí v lednici a pak už opravdu můžete začít mlsat ;-)


Dětská specifika
  • důvodem pro zařazení do kategorie od 1 roku jsou především jahody (alergen) a také tvaroh (zátěž ledvin)

Žádné komentáře:

Okomentovat