sobota 14. listopadu 2015

Špaldové hrnkové knedlíky

Přiznávám se. Knedlíky nerada jím a ještě mnohem víc nerada vařím. Ty klasické kynuté vlastně ani neumím, ale já to nepotřebuju - jedu totiž v hrncích :-)

Na 4 hrníčky (cca 4 porce): 

  • 2 vejce
  • 1 hrnek mléka
  • 1 hrnek špaldové mouky (měla by být hrubá, ale mám vyzkoušeno už i z hladké)
  • 2 rohlíky (pro zdravější verzi klidně použijte celozrnné)
  • 1 lžička soli
  • tuk na vymazání hrníčků




Z vejce oddělte bílek a vyšlehejte v tuhý sníh. Žloužek rozmíchejte v mléce, osolte, přidejte špaldovou mouku a na kostičky nakrájený rohlík. Závěrem opatrně vmíchejte sníh z bílků. Máte-li to rádi stejně jako já, můžete přidat i hrst sekaných bylinek. Hrníčky vymažte troškou sádla, másla nebo oleje a do tří čtvrtin naplňte směsí těsta. Poté je vložte do hrnce a zalijte po ouška vodou. Přiklopte a vařte přesně 33 minut. Pak nechte krátce vychladnout a opatrně vyklopte. 

Dětská specifika
  • Jak už jste zřejmě pochopili z úvodu, knedlík není můj oblíbenec, takže tentokráte nechávám recept bez věkového zařazení. Složením surovin není na knedlíku snad nic extra nevhodného, snad jen kromě vaječného bílku (od 1 roku) a vlastně se v mnohém dost podobá klasickému pečivu. Na druhou stranu na něm ale není nic extra výživného či přínosného, ač tento je alespoň ze špaldové mouky. 

Žádné komentáře:

Okomentovat