středa 5. srpna 2015

Špagety s omáčkou z pečené dýně (od 1 roku)

Tuto omáčku dělám v různých obměnách velmi často. Využijete do ní libovolnou zeleninu, zpracujete třeba i zbytky, a můžete ji míchat nejen do těstovin, ale třeba i nočků, rýže, kuskusu, či jen tak jako přeliv přes maso. Tentokrát v hlavní roli dýně. 

  • 1/4 menší dýně hokaido (nebo přiměřené množství jakéhokoliv jiného druhu)
  • 2 rajčata
  • 1/2 papriky (červená nebo žlutá)
  • 1/2 menší cukety 
  • 2 stroužky česneku (nebo jiné množství - dle chuti)
  • 1 smetana ke šlehání (použít lze i rostlinnou, mám vyzkoušeno např. se sojovou)
  • několik snítek libovolné čerstvé bylinky (používám tymián, oregano, rozmarýn, bazalku..)
  • sůl, pepř a grilovací koření dle chuti
  • olivový olej dle potřeby
  • špagety nebo těstoviny (či nočky, kuskus, rýže..)



Zeleninu nakrájejte na kostky o hraně velikosti přibližně 1 - 2 centimetry, česnek nakrájejte na proužky. Zapékací misku pocákejte olivovým olejem, vhoďte nakrájenou zeleninu, proložte bylinkami a ochuťte kořením. Protřepejte nebo promíchejte, aby se všechna zelenina obalila olejem a kořením. Pečte odkryté v troubě předehřáté na 180°C přibližně 20 minut, nebo ještě lépe, pokud máte troubu s grilem, grilujte na prostřední stupeň intenzity přibližně stejnou dobu, dokud nezačne zelenina chytat opečenou zlatavou barvu. Poté podlijte přímo v zapékací míse smetanou, lehce promíchejte a ještě přibližně 10 minut nechte v troubě bublat, dokud se smetana trošku nezredukuje. V závěru vyjměte nejedlé části bylinky a můžete omáčku podávat přímo takto, nebo část zeleniny odebrat a společně se smetanou ještě rozmixovat, aby se chutě zintenzivněly a omáčka ještě více zhoustla. 

Použít lze samozřemě téměř libovolnou kombinaci zeleniny a omáčka bude jistě skvělá, pečení či grilování jí dodává na příjemné vůni i chuti. Přidat můžete samozřejmě i maso.


Dětská specifika:
  • recept řadím do kategorie od 1 roku především kvůli přítomnosti smetany, která by se pro vysoký obsah bílkovin neměla dětem dávat dříve. Přesto ji ale můžete klidně uvařit i pro mladší, jen zkrátka nepodlévejte smetanou. Takto malým dětem postačí zeleninu rozmixovat samotnou, či s troškou vody nebo vývaru. Dospělým můžete smetanu do jídla přidat dodatečně. 
  • papriky mají hůře stravitelné slupky, ty bych také nedoporučovala podávat příliš před prvním rokem
  • česnek může způsobovat nejmenším dětem nadýmání a bolesti bříška, rajčata jsou alergen a tabulkově jsou taktéž doporučována od 1 roku - vše je ale o vyzkoušení.


13 komentářů:

  1. Zní to geniálně, zítra to peču!

    OdpovědětVymazat
  2. Super inspirace, můžu se zeptat na kolik porcí máte recepty? Díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Většinou tak na 2 dospělé a jednu dětskou, není-li to tam tedy uvedeno jinak. Ale zrovna třeba u této omáčky je to dost individuální, každý má rád jinak :)

      Vymazat
  3. abba Hilarion vyprávěl, že znal jednoho bratra, ale snad to byl on sám, který tento pokrm uvařil a byl velmi lahodný. To jsem vám vyprávěl kvůli duchovnímu prospěchu.

    OdpovědětVymazat
  4. Naprosta bomba! Obrovsky uspech... Malinko jsem si recept upravila, a manzel ani nepoznal, ze to je z dyne - ( nejedl by to) :-D Dekuji za recept!

    OdpovědětVymazat
  5. výborné..Celá rodina se olizovala až za ušima:-)

    OdpovědětVymazat
  6. Vybprny zpusob, jak dostat do cele rodiny zeleninu bez odmlouvani, i pan domu si pochutnal

    OdpovědětVymazat
  7. Tak tohle je neskutečná dobrota. Velmi jednoduché a strasne dobré. Mnamky!!!

    OdpovědětVymazat
  8. Absolutni spicka. Vsichni jsme se, vcetne syna, dnes olizovali!!! Dekuji za inspiraci. S tim cesnekem...na predporodnim kurzu mi bylo receno, ze kdyz se rozpuli podelne a vykroji se klicek, co je uvnitr, tak je to vhodne pro zlucnikare, kojici zeny i deti. Neboli z toho brisko. I tak jsem synovi davala az po roce, ale vzdy jsem klicek vytahla ;) Tesim se na dalsi recepty od Vas!! Romi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za pochvalu, jsem ráda :) S tím česnekem to znám, ale u dětí je to i o chuti, oni jeho palčivou chuť obvykle moc nemusí, moje dcera ho nechce ani dnes, ve třech letech :/

      Vymazat