pátek 12. června 2015

Candát v mandlové krustě (od 2 - 3 let)

Dnešní den byl krásný, ale trošku horký. Lehká rybka a k ní studený salát se mi zdá jako nejlepší volba k večeři v takto parný den. 

  • 3 porce candáta
  • 1 vejce
  • 1 lžíce hladké mouky (použila jsem cca 15g špaldové)
  • plátky mandlí dle potřeby
  • olivový olej, koření na ryby, sůl a bylinky dle potřeby

Rybku alespoň půl dne předem naložte - já jsem si na ni v hmoždíři udělala pesto z bylinek (tymián, rozmarýn, bazalka, lichořeřišnice), olivového oleje, citronového pepře a hrubozrnné soli, ale jeho složení si můžete uzpůsobit dle vlastní fantazie. 

V době přípravy pak rozšlehejte jedno vejce s uvedeným množstvím mouky na kašičku, ve které pak rybu namočte a ihned obalte v plátcích mandlí. Pečte v troubě předehřáté na 180°C, na plechu vyloženém pečícím papírem, a to přibližně 20 minut. 

Bramborový salát se špenátem


Suroviny na cca 3 porce:

  • 300g brambor
  • 125g mraženého listového špenátu (odpovídá dvěma kostkám Bonduelle)
  • 3 lžíce bílého jogurtu
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • šťáva z necelé poloviny citronu
  • sůl a česnek dle chuti

Brambory uvařte vcelku, oloupejte a nakrájejte na špalíčky tak, jako jste u bramborového salátu zvyklí. Přidejte vinný ocet a citronovou šťávu, povolený a vymačkaný listový špenát, bílý jogurt a dochuťte solí a troškou česneku. Pokud budete podávat k rybě, s množstvím česneku to nepřehánějte, abyste tak nepřebili jemnou a lahodnou chuť ryby. Před podáváním salát vychlaďte v lednici. 

Dětská specifika:
  • ryby jsou v našich tabulkách doporučovány od 1 roku, jejich bílkovina je velkým alergenem. Pokud se nebojíte, jistě je můžete na svém dítěti vyzkoušet i dříve, ale vybírejte jejich zdroj a hlídejte případnou reakci. 
  • mandle a ořechy jsou taktéž alergeny a obecně jsou doporučovány od 2 - 3 let
  • salát můžete bez citronové šťávy a octa, samozřejmě i bez soli a koření, nabídnout dětem od cca 8 měsíců

Žádné komentáře:

Okomentovat