neděle 31. května 2015

BEZOVÁ PANNA COTTA (od 1 roku)

Nebudeme si lhát do kapsy - tato dobrota je tůůze tučná. Ale taky tůůze dobrá! S květy černého bezu je to navíc zase něco trošku jiného, takže jednou za čas se to chuťovým pohárkům prostě dopřát musí! :))

Na cca 6 malých báboviček:

  • 10 bezových květů
  • 2 kelímky smetany ke šlehání (31% a více)
  • 100ml plnotučného mléka
  • 2 lžičky práškové želatiny
  • cukr dle chuti
  • semínka z jedné poloviny vanilkového lusku

Bezové květy zlehka omyjte proudem vody, ale jen opravdu opatrně - tak, abyste se zbavili případné nečistoty či hmyzu, ale aby květ nepřišel o většinu svého pylu. Pak umístěte do hrnce, zalijte oběma šlahčkami a mlékem, přiklopte a nechte v lednici odpočívat minimálně přes noc. Poté přes pláténko nebo jemné sítko opatrně přeceďte. V malém množství směsi rozmíchejte želatinu, zbytek směsi zahřejte ve vodní lázni, přidejte vanilku, oslaďte dle chuti a opatrně vmíchejte želatinu. Uveďte k varu a vařte asi minutu. Poté odstavte, nalijte do formiček vymazaných troškou oleje (silikonové vymazávat nemusíte) a nechte v chladu lednice odpočinout minimálně čtyři hodiny. Studené podávejte přelité ovocným rozvarem, z nádobek je můžete vyklopit, ale taky nemusíte :)

Švestkovo-rebarborová omáčka (pro dospělé):


  • 200g rebarbory
  • půl sklenice kompotovaných švestek 
  • špetka skořice

Rebarboru oloupejte od svrchní slupky a nakrájejte na špalíčky. Dejte do hrnce společně s uvedeným množstvím švestek, použít můžete i sladký sirup, ve kterém jsou kompotovány. Krátce povařte, dokud rebarbora nezměkne. Poté rozmixujte na hladké pyré. Ochuťte špetkou skořice, případně ještě dle chuti přidejte cukru nebo libovolný sirup.

Dětská specifika:
  • dezert je poměrně hodně tučný. Dětem tuky až tak nevadí, přesto se nedoporučuje dávat šlehačku před prvním rokem vzhledem k zátěži ledvin.
  • vanilka je exotické koření a mohla by způsobit alergickou reakci, taktéž i skořice
  • rebarbora se nedoporučuje dětem dávat vůbec. Některé zdroje uvádí že až dokonce do deseti let. Problematický je především obsah kyseliny šťavelové v ní obsažený, a ze stejného důvodu by ji neměly konzumovat ani těhotné ženy. 

Žádné komentáře:

Okomentovat