úterý 28. dubna 2015

Quinoový pudink (od 1 roku)


Není to klasický pudink. Ten ostatně ani nepovažuju za obzvláště nutričně přínosný, a tak stále hledám nějaké zdravější svačinové mlsání. Komu chuť a vůně quinoy uhranula jako mně, ten si jistě pochutná :)

Suroviny na 2 porce: 
  • 100g bílé quinoy
  • 200g vaničkového tvarohu
  • datlový sirup (nebo jiný libovolný sirup, cukr či med) dle chuti

Následující postup už asi tušíte, takže shrnu jen tak v rychlosti. Quinou uvařte - chce přibližně dvojnásobné množství vody a tak 20 minut vaření plus pět minutek odstát. Nechte vychladnout, případnou zbylou vodu ještě slijte. Dejte do mixéru společně s tvarohem a sirupem (nebo jiným sladidlem) a rozmixujte na hladkou kaši. Doplňte ovocem a vydatná zdravá sváča je na světě. 

Dětská specifika:
  • quinoa je vhodná pro děti všeho věku
  • tvaroh je pro svůj vysoký obsah bílkovin vhodný od 1 roku (dříve zatěžuje ledviny). Chcete-li něco podobného vytvořit pro menší dítě, směle jej nahraďte bílým jogurtem (od cca 8 měsíců)
ve verzi s červenou quinoou

3 komentáře:

  1. Dobrý den, ráda bych se zeptala,jestli je quinoa opravdu vhodná i před 1.rokem, podle výživových hodnot se mi zdá, že také obsahuje hodně bílkovin? Děkuji za odpověď a Váš blog se super recepty :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Jano, díky za pochvalu :)
      To se u těchto "nových" potravin těžko hodnotí, zpravidla se jim žádná studie ani nevěnuje. Bílkovin je v nich hodně, ale předpokládám, že dítě do roka se stravuje spíš tak, že mu mixujete různou masozeleninu a hodíte do ní hrstku quinoy místo přílohy. Pak bych se nebála. Tento dezert jako takový, nabušený bílkovinami nejen z quinoy, ale taky z tvarohu, bych před prvním rokem určitě nedělala - ostatně i proto je v kategorii od 1 roku :-)

      Vymazat
  2. Díky za odpověď :-) Ptala jsem se proto,že tam je napsáno, že quinoa je vhodná s jogurtem i dříve. Na tuto surovinu jsem přišla díky Vám, tak se ptám rovnou u zdroje :-) Ještě jednou díky :-)

    OdpovědětVymazat