úterý 6. ledna 2015

Spätzle s masovými kuličkami a krémovou omáčkou (od 1 roku)



Recept je z kuchařky Lidlu od Marcela Ihnačáka. V jeho původní verzi jsou navíc ještě pražené vlašské ořechy, které by pokrmu sice dodaly tu správnou tečku, ale to už by nebylo pro děti, takže jsem je vynechala. Zkusit to s nimi ale určitě můžete. 


Suroviny na 2 porce:
  • 150g mletého masa (použila jsem čisté hovězí, v receptu je doporučován mix)
  • 40g sýra Grana Padano
  • 2 lžíce másla
  • 1 menší cibule
  • 50ml suchého bílého vína (měla jsem načaté červené, takže jsem použila to)
  • 3 stroužky česneku
  • 125ml smetany ke šlehání
  • hrst rukoly (nahradila jsem polníčkem, rukolu mi doma nejedí)
  • olivový olej
  • několik snítek rozmarýnu
  • hrstka čerstvé petrželky
  • sůl, pepř

Mleté maso smícháme se strouhaným sýrem, osolíme, opepříme, přidáme sekanou petrželku, 2/3 připraveného rozmarýnu a pořádně v ruce prohněteme. Uplácáme kuličky, které dáme do zapékací misky, zlehka pocákáme olejem a upečeme na 230°C cca 5 - 10 minut. 

Na pánvi necháme rozpustit 2 lžíce másla s 1 lžící olivového oleje a na tomto tuku lehce dozlatova osmahneme cibuli a česnek nakrájené nadrobno. Během smažení přidáme také nasekaný zbytek rozmarýnu, osolíme a opepříme. Poté podlijeme vínem, necháme chvíli syčet, aby se odpařil alkohol, přidáme upečené koule včetně výpeku a podlijeme smetanou ke šlehání. Necháme chvíli bublat, než se smetana zredukuje. 
Hotovou omáčku promícháme s uvařenými spätzlemi a servírujeme s rukolou a masovými koulemi. Pokud budete chtít přidat vlašské ořechy, opražte je v pánvi nasucho a nasypte nahoru.

Dětská specifika:

  • smetana je vzhledem k vysokému obsahu bílkovin nevhodná pro děti do 1 roku (od 8 měsíců ji můžete zkusit nahradit zakysanou smetanou)
  • cibule a česnek jsou taktéž doporučovány až od 1 roku
  • vína je malé množství a měl by se z něj při úpravě vypařit všechen alkohol, přesto, pokud se bojíte, nahraďte jej vodou nebo vývarem a omáčku dokyselte citronem


Žádné komentáře:

Okomentovat