středa 28. ledna 2015

Polévka minestrone (od 1 roku, i dříve - dle surovin)


Toskánská verze tradiční italské polévky s bílými fazolemi. Poctivá, hustá a tak dobrá, že s kouskem čerstvého chleba focaccia si ani nevzpomenete na nějaký druhý chod :-)

Ingredience na 4 porce:

  • voda podle potřeby
  • 1 dcl oleje extra virgin
  • 1 mrkev
  • 1 řapíkatý celer
  • 1 cibule
  • 200 g suchých bílých fazolí
  • 2 brambory
  • zelenina podle vaší chuti (cuketa, rajčata, brokolice, kapusta…)
  • parmazán na posypání


Fazole namočíme přes noc do vody. Poté je uvaříme asi 20 minut.Nejdříve si v hrnci orestujeme nakrájenou mrkev, celer a cibuli. Přidáme brambory nakrájené na větší kousky a po chvíli i další zeleninu podle libosti (jarní cibulku, brokolici, kapustu, cuketu).Rajčata spaříme a oloupeme, odstraníme zrnka a měkkou část, zbylé části dáme do polévky. Nakonec přidáme fazole a vše zalijeme vlažnou vodou. Vaříme asi 15-20 minut, poté odebereme ¼ zeleniny, rozmixujeme a propasírujeme. Smícháme, osolíme a servírujeme se strouhaným parmazánem a kapkou olivového oleje.


Dětská specifika:
  • recept obsahuje rajčata, která jsou alergen a doporučují se podávat až od 1 roku, proto jej tedy řadím do této kategorie. Potíže by mohl dělat také celer. Pokud tyto dva vynecháte, není na polévce nic nevhodného ani pro mladší děti, řekněme od cca 9 měsíců (především kvůli fazolím) - těm samozřejmě nekořeníme

Zdroj: S Italem v kuchyni

Žádné komentáře:

Okomentovat