sobota 3. ledna 2015

Domácí "pribiňák" (od 1 roku)




Domácí "pribiňák" je jedna z těch věcí, které už nikdy nekoupíte, pokud si je jednou zkusíte udělat sami. Je absolutně jednoduchý a chuťově věrný tomu kupovanému, jen s tím rozdílem, že necítíte to aroma příšerné vanilkové chemie, které se z vyloupne z každého kelímku, když ho doma otevřete (mimochodem - rok od roku mi to připadá horší, za mých mladých let to tolik aromatické určitě nebývalo). Tento, který dělám svojí rodince doma já, totiž neobsahuje žádnou chemii, zato skutečnou vanilku. A nenechte se zmást, že je to jen pro děti. U nás ji má z celé rodiny nejraději tatínek :))

  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • 1 vanička plnotučného tvarohu
  • 1 - 2 lžíce vanilkového cukru (není to totéž co vanilinový cukr v pytlíčku z obchodu)
  • případně piškoty, ovoce, ovocné pyré, kakao, skořice.. či cokoliv co máte v něm rádi

A teď se připravte, protože příprava je tak geniálně jednoduchá a rychlá, že na její popsání stačí jediná věta: Smetanu vyšleháme, vmícháme do ní cukr a plnotučný tvaroh, krátce ještě společně promícháme. HOTOVO! :) Není potřeba používat žádné ztužovače ani nic podobného, krém je krásně pevný a ještě ztuhne v lednici.


Dětská specifika
  • šlehačka, stejně jako tvaroh, je kvůli vysokému obsahu pro dětské ledviny hůře stravitelných bílkovin doporučována od 1 roku. Pokud byste něco podobného chtěli vytvořit i pro své mladší děti, doporučuju slazenou zakysanou smetanu nebo domácí lučinu. 
  • šlehačka působí mírně projímavě, proto pokud na podobné problémy vaše dítě trpí nebo je ještě malé, použijte pouze půl kelímku šlehačky na jeden tvaroh. Na chuti to ničemu neubere - vyzkoušeno! 
  • mléčné výrobky zpravidla používám plnotučné - jednak jsou pro děti vhodnější a druhak - kravičky žádné nízko nebo polotučné mléko v přírodě nedávají ;) 
  • vanilkový cukr vytvářím tak, že vanilkové lusky, které jsem předtím použila na výrobu něčeho jiného, zapichuju do sklenice s klasickým krystalovým cukrem. Každý zbytek do ní vždy přidám, semtam sklenici protřepu a doplním chybějící cukr. Za pár dní máte ve sklenici božsky vonící bílá zrníčka a ještě zužitkujete lusk celý, absolutně beze zbytků. 



Žádné komentáře:

Okomentovat