sobota 20. prosince 2014

Rillettes (od 3 let)



Rillettes, to je taková francouzská vepřovka. No, ne že nějaká taková. Přímo TAKOVÁ! Garantuju, že i když tyhle "mastniska" stejně jako já příliš nemusíte, tato luxusní paštika vám rozhodně zachutná. Sotva jsem ji dodělala, už pomalím další várku. Mimochodem - myslím hodně dobrý tip na jedlý dárek pro nějakého masomila ;)


Na cca 1l hmoty (tj. 2 úplně vrchovaté tyto sklenice):

  • 1kg vepřového boku (pohodlnější je bez kosti)
  • 150ml bílého vína
  • 15g soli
  • snítka rozmarýnu
  • snítka tymiánu
  • barevný pepř na ozdobu


Z bůčku odstraníme kůži a nakrájíme jej na kostky (jejich hrubost si určete sami podle toho, jak velké kousky masa byste v paštice rádi měli - já jsem krájela na cca 2x2 cm). Vložíme do hrnce, podlijeme bílým vínem, přidáme sůl a bylinky, promícháme, přiklopíme poklicí a necháme na sporáku jen velmi malinko probublávat alespoň několik hodin. Čím déle, tím lépe - já jsem takto pomalu táhla asi 10 hodin, ale postačily by třeba tak čtyři. Stejně tak dobře lze tento proces absolvovat v pomalém hrnci, pokud jej vlastníte, a nebo i v troubě, ale tam nemám přesně vyzkoušený čas a teplotu. 

Poté odstavíme, vybereme koření a maso rozmačkáme vidličkou nebo projedeme tyčovým mixérem. Záleží jen na vás, jestli vytvoříte kašovitou hmotu a budete mít spíše paštiku, nebo jestli byste radši maso v sádle podobně, jako to známe z našich končin u vepřovky. Nalijeme do sklenic a utěsníme víčko. V chladu by měla vydržet pomerně dlouho, ovšem myslím, že jakmile ochutnáte, skladovat ji vás ani nenapadne :))

1 komentář:

  1. Tak dnes jsem dělala jako jedlý dárek na vánoce, je to vynikající :-)

    OdpovědětVymazat