Protože bryndza mi připadá slaná a pro malé děti nevhodná, uvařila jsem tuto starou dobrou slovenskou klasiku v odlehčené verzi pro (nejen) malé strávníky.
Na dvě dospělé a jednu dětskou porci:
- 350g brambor
- 110g hladké nebo polohrubé mouky
- 1 vejce
- 1 kelímek zakysané smetany
- 1 cibule
- uzené maso dle potřeby (nebo mnohem lépe jen kvalitní šunka)
- sůl dle chuti
Brambory nastrouháme na jemno, smícháme s vejcem a přisypáváme mouku. Množství je spíše orientační, protože hodně záleží na druhu a moučnatosti brambor. Těsto protlačíme přes haluškové síto do vroucí vody a vaříme, dokud halušky nevyplavou. Mezitím si na malé trošce oleje orestujeme na kostičky nakrájené maso a cibuli. Vmícháme do hotových halušek a přidáme zakysanou smetanu. Dospělí si dosolí (nejlépe přímo do smetany).
Můj tip: Pokud nevlastníte haluškové síto, nemusíte si halušky odpírat. Nasekejte těsto nožem z prkénka do vroucí vody a nebo dělejte halušky malou lžičkou.
Já nahrazuju brynzu Lučinou a taky je to fajn varianta :)
OdpovědětVymazatTo je taky dobrý nápad :)
Vymazat