středa 10. prosince 2014

Dětské halušky (od 1 roku)

Protože bryndza mi připadá slaná a pro malé děti nevhodná, uvařila jsem tuto starou dobrou slovenskou klasiku v odlehčené verzi pro (nejen) malé strávníky. 


Na dvě dospělé a jednu dětskou porci: 
  • 350g brambor
  • 110g hladké nebo polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 1 cibule
  • uzené maso dle potřeby (nebo mnohem lépe jen kvalitní šunka)
  • sůl dle chuti

Brambory nastrouháme na jemno, smícháme s vejcem a přisypáváme mouku. Množství je spíše orientační, protože hodně záleží na druhu a moučnatosti brambor. Těsto protlačíme přes haluškové síto do vroucí vody a vaříme, dokud halušky nevyplavou. Mezitím si na malé trošce oleje orestujeme na kostičky nakrájené maso a cibuli. Vmícháme do hotových halušek a přidáme zakysanou smetanu. Dospělí si dosolí (nejlépe přímo do smetany).


Můj tip: Pokud nevlastníte haluškové síto, nemusíte si halušky odpírat. Nasekejte těsto nožem z prkénka do vroucí vody a nebo dělejte halušky malou lžičkou. 


Dětská specifika:
  • zakysaná smetana je vhodná už od 9 měsíců, proto si s mírnými úpravami dovedu tento recept představit u mladších dětí
  • malinko diskutabilní je možná uzené maso (úprava kouřem není úplně vhodná), takže pro nejmenší bych případně nahradila kvalitní šunkou
  • cibule se doporučuje od 1 roku, ale je možno ji vyzkoušet už dříve

2 komentáře: